Dags att byta till sommardäck

Leave Comment

Du kan byta till dina sommardäck mellan 1 april och 30 november så tillvida det inte råder vinterväglag där du bor. Ligger det fortfarande snö, frost, snömodd eller is på eller på någon del av gatorna kan du alltså fortsätta att köra med dina vinterdäck en tid till.

Vinterväglag eller ej?

Eftersom det är väglaget som är den mest avgörande faktorn när du ska byta till sommardäck är det främst det du ska hålla koll på. Även om datumet för att byta till sommardäck är 1 april så kan det fortfarande vara vinterväglag i vissa delar av landet längre in under månaden.

OBS! Tänk på att det är förbjudet att köra med dubbdäck efter den 15 april till den 30 september om det inte råder vinterväglag.

Varför byta till sommardäck?

Under sommaren råder ett helt annat väglag än på vintern. Vägbanan har högre temperatur och när det regnar blir det risk för vattenplaning, vilket kräver däck som är anpassade därefter. Gummiblandningen i sommardäck är annorlunda än i vinterdäck. Materialet blir hårt i kyla, vilket ger ett sämre väggrepp. Skulle du emellertid använda vinterdäck på sommarväglag skulle materialet orsaka långa bromssträckor, vilket riskerar olyckor.

Mönsterdjup sommardäck

Dina sommardäck bör åtminstone ha ett mönsterdjup på 1,6 mm men helst mer än så. Under 1,6 mm riskerar du att få böter om du blir stoppad. I Sverige kan det regna en hel del under sommaren och för bästa möjliga väggrepp bör mönsterdjupet på sommardäcken vara 3 mm. Tänk på att se över dina däck regelbundet, slitna däck är riskabla att köra med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *